Geschreven door Dr Tyl Jonckheer

Feb 7, 2022

Is mijn kind goed gevaccineerd?

Het is belangrijk om jouw kind te vaccineren. De vaccinaties beschermen niet alleen je kind zelf, maar ook jouw gezin en de omgeving. Naast het klassieke vaccinatieschema van Kind en Gezin worden er nog een aantal vaccinaties sterk aanbevolen.

1. Vaccinatie tegen meningococcen

Meningococcen veroorzaken een ernstige vorm van hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging. Een meningococceninfectie kan in de loop van enkele uren levensbedreigend zijn.

Vooral kinderen van 0 tot 5 jaar en jongvolwassenen (15 tot 19 jaar) worden erdoor getroffen.

Er bestaan 3 types meningococcen vaccins: tegen type C,  tegen type B en één gecombineerd tegen type ACWY. Voor het ogenblik wordt alleen Neisvac ( tegen type C) terugbetaald door de Vlaamse Gemeenschap.

1.1 Meningococcen

Er bestaat nu ook een vaccin tegen meningococcen type B, dat nog niet in het vaccinatieschema van Kind en Gezin zit ( Bexsero). Meningococcen B infecties komen heel weinig voor, maar zijn de meest gevaarlijke. Na enkele uren kan een kind overlijden.

Het vaccin tegen meningococ B kan worden gegeven vanaf de leeftijd van 2 maanden

De prijs per dosis bedraagt 86,52 euro. Het vaccin tegen meningococ B wordt niet terugbetaald.  Informeer bij jouw mutualiteit naar eventuele deelname in de kostprijs.

Bij opstart na de leeftijd van 2 maanden zijn er 3 dosissen nodig.

Bij opstart na de leeftijd van 2 jaar zijn er  2 dosissen nodig.

Meest praktisch schema is een dosis op 3 maand en 5 maand, met een herhaling na 1 jaar.

Koorts na vaccinatie komt bij Bexsero iets frekwenter voor, zeker wanneer ze samen met andere vaccins worden toegediend.

De bijwerkingen zijn minder hevig indien je net voor de vaccinatie paracetamol toedient.

Dien na de vaccinatie nog twee dosissen paracetamol toe met een tussentijd van 4 tot 6 uren.

1.2  Meningococcen C en AWY

Mengingococcen C infecties kwamen bij ons in Europa voor vaccinatie regelmatig voor. Sinds alle kinderen in België gevaccineerd worden tegen type C ( Neisvac) dat gratis wordt aangeboden, komt deze infectie bijna niet meer voor. Maar infecties met andere types (A,W,Y) die vooral in Afrika en Midden-Oosten voorkomen, zien we nu door internationalisering meer en meer, ook bij ons. Daarom wordt aangeraden om het gecombineerd vaccin A,C,W,Y ( Nimenrix) toe te dienen. Deze wordt echter niet terugbetaald en kost 52,6 euro.

Nimenrix of Neisvac kunnen op de leeftijd van 13-15 maanden gegeven worden samen met het herhalingvaccin tegen polio/tetanos/kinkhoest/Hinflu/HepB/difterie.

Informeer bij jouw mutualiteit naar eventuele deelname in de kostprijs.

2. Vaccinatie tegen Varicella (windpokken)

Bijna iedereen krijgt als kind windpokken, het is een typische kinderziekte. Kinderen genezen meestal na enkele dagen. Na genezing ben je levenslang tegen windpokken beschermd. Het virus blijft echter wel sluimerend aanwezig in het lichaam. Wordt het virus toch terug actief, dan kan dit zona (gordelroos) veroorzaken.

Meestal verlopen windpokken zonder verwikkelingen. Soms doen er zich complicaties voor, zoals longontsteking, bacteriële bijbesmetting of ontsteking van het hersenweefsel (encefalitis). Zeer zelden zien we dat een kind overlijdt als gevolg van windpokken (in België ongeveer 1 kind per jaar).

Vaccinatie tegen Varicella beschermt tegen het krijgen van windpokken.

Het vaccin kan worden toegediend vanaf de leeftijd van 12 maanden.

De prijs per dosis bedraagt 48,89 euro. Er zijn 2 dosissen nodig, met minstens 6  weken tussen. Het vaccin tegen Varicella wordt niet terugbetaald.

Informeer bij jouw mutualiteit naar eventuele deelname in de kostprijs.

3. Vaccinatie tegen Influenza (griep)

Het griepvaccin wordt aangeraden voor kwetsbare groepen zoals oudere mensen en zwangere vrouwen, maar zeker ook voor kinderen ouder dan 6 maanden met chronische problemen zoals longproblemen, hartafwijkingen, nierziekten, afweerstoornissen,…

Aan gezonde personen die onder hetzelfde dak wonen als baby’s jonger dan 6 maanden, of de hierboven beschreven kwetsbare personen, wordt ook aangeraden zich te laten vaccineren.

Omdat het griepvirus ieder jaar verandert, moet het vaccin jaarlijks worden toegediend, in de maanden oktober tot december.

Kinderen vanaf 6 maanden en ouder krijgen één dosis. Indien uw kind jonger dan 9 jaar is en vroeger nog niet tegen griep gevaccineerd werd, moet een tweede dosis toegediend worden na een tussentijd van minstens 4 weken.

De prijs van het vaccin is ongeveer 15 euro. Voor chronisch zieken is er een terugbetaling.

Maak een afspraak online voor uw kind.

Andere nuttige informatie

Mijn kind is een moeilijke eter

Mijn kind is een moeilijke eter

Ieder kind heeft wel een periode dat het minder goed eet (ziekte, geen gezellige sfeer aan tafel, koppigheidsfase). Zolang het kind goed groeit en bijkomt hoeft u zich geen zorgen te maken, meestal is het tijdelijk. Wanneer het kind door uw ongerustheid veel aandacht krijgt als het eten weigert, zal het geneigd zijn om te blijven weigeren om die aandacht te blijven krijgen. Hij test zijn grenzen.

read more
Voorzorgsmaatregelen voor droge huid en eczeem

Voorzorgsmaatregelen voor droge huid en eczeem

Een droge huid is een veel voorkomende aandoening bij baby’s en kinderen. Dit zorgt ervoor dat ze vatbaarder zijn voor eczeem. Het is daarom belangrijk om de huid goed te verzorgen en zodoende uitdroging te voorkomen.

In dit artikel geef ik alvast enkele nuttige tips als voorzorgsmaatregelen voor droge huid en eczeem.

read more
Wat je moet weten over Bronchiolitis

Wat je moet weten over Bronchiolitis

Bronchiolitis is een frekwent voorkomende longinfectie van zuigelingen tot de leeftijd van 1 jaar. Het komt bijna uitsluitend voor in de herfst- en wintermaanden als epidemie.
De oorzaak is altijd een virus, meestal RSV, maar andere virussen kunnen ook verantwoordelijk zijn. Geen enkele behandeling is doeltreffend voor bronchiolitis ( noch aerosols, noch kine, noch antibiotica, noch slijmoplossende siropen). Het voornaamste is dat het kind voldoende gevoed wordt, niet uitdroogt en niet uitgeput geraakt.

read more
Wat je moet weten over gastro-enteritis / buikgriep

Wat je moet weten over gastro-enteritis / buikgriep

Gastro-enteritis is een darminfectie die diarree veroorzaakt ( waterachtige stoelgang) en soms overgeven. Braken duurt meestal niet langer dan 1 of 2 dagen, maar diarree kan tot 10 dagen duren.

Gastro-enteritis in kinderen is meestal veroorzaakt door virussen. Zij is zeer besmettelijk. Goede handhygiëne is dan vereist.
Gastro-enteritis bij zuigelingen onder de 6 maand kan snel leiden tot uitdroging. Het is dan veilig om uw baby te laten onderzoeken door een dokter.

De oorzaak is altijd een virus, meestal RSV, maar andere virussen kunnen ook verantwoordelijk zijn. Geen enkele behandeling is doeltreffend voor bronchiolitis ( noch aerosols, noch kine, noch antibiotica, noch slijmoplossende siropen). Het voornaamste is dat het kind voldoende gevoed wordt, niet uitdroogt en niet uitgeput geraakt.

read more
Preventie van huisstofmijt

Preventie van huisstofmijt

De huisstofmijt is de voornaamste bron van allergie
De huisstofmijt is een heel kleine spin van ongeveer 0.3mm groot die niet met het blote oog kan gezien worden.
De huisstofmijt gaat zich vooral vermenigvuldigen in een warme en vochtige omgeving, met weinig licht, zoals in beddengoed, onder tapijten, in weinig verluchte en verlichte kamers.
De huisstofmijt voedt zich hoofdzakelijk met huidschilfers, van mens én dier.
Het is niet de huisstofmijt zelf die allergie veroorzaakt, maar de uitwerpselen ervan. Deze zijn heel klein en kunnen diep in de longen of neus doordringen waardoor astma en chronisch neusloop kan veroorzaakt worden. Ook kunnen zij eczeem verergeren.

read more